Helsinki 15 kilometer

3 juli 2013 - Helsinki, Finland

Vanmorgen een uitgebreid Sovjet stijl ontbijt. Grote bakken met spek eieren enz. Een tsunami van Chinezen, Engelsen, Japanners, Fransen. Naar het Helka hotel, een design hotel waar ze boomstammen als kapopstok gebruiken en de lift een fotoprint van een bos.
Ferry geregeld om naar Travemunde te gaan. Uiteindelijk besloten vanwege de onzekerheid van een slaapplaats en ik was de enorme boswegen ook zat. Ik had behoefte aan iets meer uitzicht.
In de middag naar Kiasma - museum voor hedendaagse kunst. Volgens de beschrijving van Rough Guide: een wat grimmig, met staal bekleed, kokerachtig bouwwerk dat van opzij een mix van het Sydney Opera House en het Guggenheim in Bilbao lijkt - een wat gekunsteld gebouw voor de normaal zo functionalistische Finnen. Het catacomben achtige gebouw heeft geweldige rondingen en goed verlichte gangen.
Het geëxposeerde materiaal komt uit een archief met duizenden stukken hedendaagse kunst maar als je rondkijkt, krijg je het gevoel dat het gebouw zelf - er wordt met ruimte, lucht en technologie gespeeld - het belangrijkste werk is.
Een opsomming van wat ik gezien heb:
Een enorm groot filmdoek geprojecteerd op vier muren ( vierkant).
Een zaal met foto's van jonge mensen met tatoeages en foto's van lege ruimtes waar mensen gestorven zijn door een overdosis drugs.
Een zaal met haar-kunst. Kussens dekens en tegels waarin menselijk haar is verwerkt. Haarstukjes (vlecht, pluk) in een vitrine. Haar op de grond ( zo van de kapper vandaan).
Een vitrine met zes witte blousen waarvan de knopen kiezen en tanden zijn uit de tandheelkunde kliniek. Drie enorme wanden beplakt met veren van vogels. Dit alles in het kader van recycling. Ik werd er een beetje misselijk van en ben snel doorgelopen.
Een film over een vrouw die normaal begint in een schattig huis aan het wster maar dan langzaam aan psychotisch begint te worden.