Rustdag en met de bus naar Torun

10 juni 2013 - Bydgoszcz, Polen

Vanmorgen gewekt door het gezellige gekwaak van de kikkers in de rivier de Brda.

Een stevig ontbijt en eerst naar de fietsenmaker. Helaas is die om 9 uur nog niet open.Dan naar het gezellige plein voor een bak troost. Om 10 uur sta ik in de winkel. Ik hoop maar dat de beste man verstand van een Rohloffnaaf heeft. Uiterst vriendelijk zegt hij dat het de eerste keer in zijn leven is dat hij een Rohloff ziet. Ja, dit is Polen en ze hebben fietsen maar niet zo uitgebreid als wij ze hebben. Hij rijdt een rondje en zegt, prima fiets. Het tweede rondje: de fietst kraakt (gelukkig). Hij kijkt naar de ketting en zegt dat de ketting is uitgerekt en dat er zoveel smeer/zand op zit dat er een nieuwe op moet.  Prima, doen en op hoop van zegen dat ik nu gewoon door kan fietsen. Rond 4 uur is ie klaar.

Met de bus voor 3 euries ruim een uur in de bus naar Torun.Een zeer toeristische stad die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er is een prachtig raadhuis met het beeld van Kopernicus ervoor. Er zijn diverse torens en poorten die de stad omringen. Er is een ruine van een oud kasteel en de gebruikelijke kerken. Na twee uur ben ik het zat en ben blij uit de drukte te kunnen. Bydgoszcz is veel relaxter en ligt leuker aan het water waar je fijn langs kunt lopen.

1. Marjon:
    15 juni 2013
    Zou Copernicus oorspronkelijk uit Polen komen? Daar schrijven ze z'n naam natuurlijk met een K. Pools is voor mij een taal om je in te verslikken hoor. Rianne verwacht dat de rivier Brda koud is, wegens de br. De stad waar je logeerde, Bydgoszcz krijg ik ook niet uit m'n strot; daarvan denkt onze kat dat ik hem wegjaag. Fijne vakantie verder en ik ben benieuwd naar de volgende reisavonturen, met de gerepareerde fiets! Hopelijk was de reparatie niet duur, want er zal wel vaker zand en smeer tussen de ketting komen...